Axel Schoevers; © A. de KrookAxel SchoeversNico Middelkoop; © C. Ruyter-SpiraNico Middelkoop
 
Na enkele langdurige solo bergwandeltochten in het westen en noordwesten van de Verenigde Staten, Canada en Alaska tussen 1988 en 1993 is Axel in 1994 begonnen met kajakvaren. In dat jaar is hij vanuit zijn woonplaats Rijswijk via binnenwater naar de getijdehaven van Noordpolderzijl gevaren; een 21 dagen durende tocht van 650 km.

In 1995 begon hij met zeevaren bij Peddelpraat en heeft sindsdien al hun zeekampen bijgewoond.

Vanaf 1997 organiseerde hij samen met vrienden expedities naar Isle of Mull (1997), Shetland (1998), westkust Chichagof en Yakobi Island in Alaska (1999), Duitse Bocht (2000), Islay (2001) en de Buiten Hebriden (2002).

Hij assisteerde steeds vaker bij de zeekampen en is sinds 2001 gediplomeerd instructeur zeevaren van de Nederlandse Kano Bond (NKB). Gelijktijdig volgde hij de coach opleiding van de Britse kanobond (BCU), wat resulteerde in een 'BCU level-4 sea coach'. Hij geeft instructie bij kanovereniging "de Windhappers" in Den Haag. Hij is lid van de zeekajak commissies van zowel Peddelpraat als NKB.

Hij fotografeert graag, schrijft artikelen voor Peddelpraat, NKB KanoSport en sea kayaker magazine en geeft lezingen over zijn tochten. Veel van de tochtverslagen en foto's zijn nu via internet beschikbaar op: www.seakayaker.nl
Jarenlang combineerde Nico fietsen en natuurstudie. Hij fietste over alle wegen in Nederland, maar ook in Nieuw Zeeland en Australië. In 1990 verwisselde hij zijn pedalen voor een peddel. Hij maakte zijn eerste peddelslagen op de Rijn en vestigde al snel het record 'omslaan in de winter'.

Hij begon met kajakvaren bij kanovereniging "de Bovenste Polder" in Wageningen en voer veel op de binnenwateren van Nederland en West-Duitsland. Nog steeds is hij één van de instructeurs binnen die vereniging.

In 1993 pakte hij ook het wilwatervaren op. Dat begon in de Ardennen en de Franse Pyreneeën. Sindsdien heeft hij rivieren gevaren in Frankrijk, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië en Nepal.
Zeekajakvaren begon in 1997. Meestal werd gevaren in Zeeland en de Waddenzee. Maar de laatste jaren ook in Wales, Schotland en Australië.

In 1997 deed hij de opleiding kajakinstructeur binnenwater. Daarna heeft hij veel instructie gegeven. Meestal voor zijn vereniging en elders in Nederland, maar hij deed dit ook in Wales en Australië voor enkele maanden.

Hij is lid van de commissie opleidingen van de NKB en coördineert de opleidingen voor binnenwater. Sinds 2001 is hij ook zeekajakinstructeur en open kano-instructeur.
 
Axel; © G. Grobben Nico; © G. Grobben


Home - Het Plan - Laatste Nieuws - Gastenboek - Sponsors - Media - Fotoboek - Contact