Onderhoud ICOM IC-M15 marifoon

De ICOM IC-M15 wordt niet meer geproduceerd en geleverd. Onderhoud op, of vervanging van, de elektronische circuits is niet meer mogelijk (26 november 2003). Het is jammer dat deze zeer robuuste marifoon niet meer leverbaar is. Nieuwe typen hebben het voordeel van de veel langere gebruiksduur met Lithium-Ion accu's, maar lijken veel minder robuust (waterdicht). De IC-M15 lijkt specificaties te hebben die ver boven de nu algemeen gehanteerde JIS7 / IPX7 norm voor 'waterdichtheid' liggen.

Lekkende behuizing
Mijn IC-M15 waterdichte marifoon toonde in 2003, na vijf jaar zeer intensief en niets ontziend gebruik, een lichte condens vorming achter het display venster. Onderzoek gaf aan dat er een zeer klein beetje water aan de onderzijde van het venster heeft gelekt. In de handleiding van de Amerikaanse versie (IC-M15) staat beschreven hoe de behuizing geopend moet worden. Het vervangen van de behuizing (inclusief microfoon/luidspreker) is een mogelijkheid, maar relatief duur (83 euro). Ik heb nu de randen van het venster aan de buitenzijde voorzien van siliconenkit.

Vastzittende draaiknoppen
Het verdient aanbeveling regelmatig onder de draaiknoppen en onder (niet IN !) de antenne aansluiting vaseline te doen. De draaiknoppen kunnen eenvoudig verwijderd worden door eraan te trekken. En ook moeten deze draaiknoppen regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks, bediend (gedraaid) worden, want de draaiknoppen hebben de neiging vast te gaan zitten. Dit is vooral even 'schrikken' in het voorjaar nadat de marifoon een aantal maanden niet is gebruikt en een tang nodig is om de draaiknoppen weer gangbaar te maken. Dit probleem met de vastzittende knoppen lijkt de werking van de marifoon niet te beïnvloeden.

Lekkende accu
De 'polen' van een (defecte) accu kunnen door de accu heen water lekken naar de binnenzijde van de behuizing. In mijn geval was de min pool van de accu gebroken en maakte geen contact meer tijdens het laden van de accu. Tijdens het 'veilig testen' van de marifoon op waterdichtheid met deze defecte en daardoor lege accu kwam ik er tot mijn grote schrik achter dat er water door de polen tot aan de vierkante koperen plaatjes lekte en er water in de behuizing was gekomen. Voor de zekerheid moet de onderzijde van de accu (polen en bevestigingschroef) dus altijd afgeplakt worden met tape. Deze actie voorkomt bovendien overmatige corrosie aan de pluspool.