Pasen in Friesland


Omdat Pasen dit jaar wel erg vroeg valt zijn er bij Peddelpraat en NKB geen meerdaagse zeetochten gepland. Sien heeft een plan voor een meerdaagse tocht op Fries binnenwater. De groep bestaat uit Sien, Grietje, Jan, Pieter, Rob en Axel.


Vrijdag 29 maart 2002 (Sneek - Grouw; 22 km)
Om 12:20 vertrekken we vanuit de jachthaven "Domp 1" in Sneek. De zon schijnt volop, maar het is erg fris. Binnen een kilometer moeten we al overdragen bij de Dompsluis. We varen door de Oudvaart. We maken een korte afsteker naar Poppenwier voor een koffie pauze (14:30 tot 15:10). Het ruikt er 'landelijk' wat mij de opmerking "het ruikt naar gier in Poppenwier" ontlokt. Maar ook vriendelijker rijmpjes doen de ronde. Via de Zijltjes sloot en een stukje Sneeker trekvaart steken we het Zwin in. Dit is op mijn ANWB waterkaart uit 1994 nog een roze lijntje. Het is echter nu een brede vaart. Pieter lijkt de meest recente ANWB kaart te hebben. Er wordt flink naar weidevogels uitgekeken. Maar de Scholeksters zijn in de overhand met af en toe een Grutto die zich verschuilt tussen de Scholeksters. Als we door Grouw varen (18:15) komen bij mij herinneringen aan "de Kameleon" boven. Dit dorpje lijkt meer jachthavens te herbergen dan de infrastructuur van de rest van het dorpje aankan. In de zomer zal het hier verschrikkelijk moeten zijn. Overal drijvende, maar nu nog lege, overdekte aanleg steigers. We kamperen aan de zuidoostkant van het Pikmeer in het zicht van een villawijk. Grietje verteld dat dit soort bebouwing in Friesland ook wel 'witte schimmel' genoemd wordt. Het is koud en ik heb al mijn kleding aan. Het is vrijwel windstil en een open haard blok houdt het lang vol.

Zaterdag 30 maart (Grouw - Bergum; 20 km)
Weer: Z/ZW-2/3. Zicht goed tot matig.
Het heeft vannacht zo'n vier graden gevroren. Het water in het pannetje van Rob is bevroren. Om 10:15 vertrekken we. De route gaat via de Peanster Ee, Sijtebuurster Ee, Graft, een stukje Prinses Margrietkanaal, Saiterpetten naar Eernewoude. Pauze van 11:30 tot 12:15. In de Saiterpetten verdwalen we in de smalle geultjes die we invaren in de hoop dat die ook weer in verbinding staan met de doorgaande route. Om 13:15 komen we aan in Eernewoude. Hier vullen we water bij. Op weg naar de supermarkt komen we een restaurant tegen. Het wordt gelijk een uitgebreide lunch/diner. Daarna de laatste inkopen gedaan. Een ansicht kaart voor Willie, die dit weekend is gaan wandelen in plaats van te varen. Om 15:15 vertrek. Oorspronkelijk wilden we de Princenhof verkennen. Maar door de lange pauze varen we via Siegersdiep, Lange Sloot, Meersloot, Prinses Margrietkanaal en Wijde Hop richting Bergum. Evenwijdig aan de Wijde Hop loopt een slootje. Aan de Wijde Hop we een prachtig kampeerplekje. Helaas is het te drassig om er vanaf de Wijde Hop te komen. Daarom varen we een stukje terug en dragen over naar het slootje. Pieter doet een Himalaya start vanaf de hoge wal. Niemand kookt en het avondeten bestaat uit nootjes en andere snacks. Er lopen 'verdachte' personen door het weiland. Het zijn Kieviet eieren zoekers. Tegen de schemering worden de tenten opgezet. De grutto's laten flink van zich horen: "Grutto, Grutto...", of zoals Jan zegt dat ze eigenlijk roepen: "O-grutt, O-grutt". Het open haard blok is vanavond van Rob. Het vergelijkend warenonderzoek toont aan dat de blokken van Albert-Heijn beter branden.

Zondag 31 maart (Bergum - Grouw; 19 km)
Bij het opbreken loopt er weer iemand verdacht door de velden. Deze persoon heeft een stok in de hand. Het blijkt een poolstok (fjeldjepper) te zijn waarmee de eieren zoeker zich kriskras door de velden kan bewegen. Pieter moet een dag eerder terug en gaat via een directe route terug naar Sneek. Vertrek om 11:00. Wij varen door het slootje, maar bij de Fonejachtbrug is de route versperd door een rooster onder een bruggetje. We dragen over en groeten nog eenmaal Pieter. Na het pittoreske Warten hebben we pauze op een mooie plek. Hier krijgen we van Grietje de Friese specialiteit 'Oranjekoek'. Van boven lijkt dit op een 'tompouce', maar de heerlijke vulling is duidelijk andere (ontbijt-)koek. Via het Wartenaster Wijd en Deel naar Warga. Hier kunnen we water bijvullen bij een bewoonster. Honderd meter verder staat een drinkwaterkraan langs het water. We maken via de Kromme Sloot een uitstapje naar Idaerd. Hier pauzeren we bij het dorpje dat uit drie boerderijen en een begraafplaats met kerktoren bestaat. Een kapitale boerderij ziet er goed onderhouden uit. Na lang kijken en beredeneren wordt ontdekt dat het prachtige dak uit plaatmateriaal bestaat in plaats van authentieke dakpannen. Om 14:00 vertrekken we. Via Pomperak komen we weer bij Grouw. Nu landen we aan op het eilandje tegenover onze kampeerplek van twee dagen eerder. Rob maakt een onhandige uitstap manoeuvre op losse stenen waardoor hij te water raakt. Hij lijkt hier patent op te hebben. Vorig jaar maakte hij ook al een prachtige duikeling. Zodra het windschermpje is opgezet valt de wind weg. Iedereen zit vervolgens in het zonnetje aan het avondeten. Tegen de schemering worden de tenten opgezet. Het is beduidend minder koud. Ik zie een lichtpuntje over het firmament bewegen. Te hoog voor een vliegtuig beredeneer ik dat het wel een satelliet moet zijn. Vanavond worden twee open haard blokken gespendeerd. Het opschrijft van het blok vermeldt dat men geen twee blokken tegelijkertijd moet aansteken (?!). Rob heeft maar weer eens bewezen dat je ook in een kleine Sirius voldoende kunt meenemen. Dat wil zeggen als je de prioriteiten maar goed stelt. Als je wat warme kleding thuislaat heb je ruimte voor drie flessen wijn, drie open haard blokken en een assortiment van snacks, nootjes, etc. En niet te vergeten wijnbekers en borrelglaasjes.

Maandag 1 april (Grouw - Sneek; 20 km)
Via Douwe Tjeerdsrak, Birstumerrak, Zijlroede komen we in Akkrum. Hier lopen de waterkaarten uiteen. Het blijkt dat er flinke nieuwbouw (witte schimmel) is gepleegd. Kasten van huizen op weinig grond. Een pittoresk fabriekscomplex van steen en hout lijkt niet meer van verval te redden. Tegenover de molen van de Poolsloot pauzeren we heerlijk in de zon. Een oude fabriek toont een stukje industrieel verleden. Even later een ingestorte boerderij; waarschijnlijk stormschade. Via de Diepsloot, Het Deel en Akkrumerrak naar de Terkaplester Poelen. Hier kiezen we voor de breedst mogelijke oversteek van het Sneeker meer naar het Kolmeersgat. Op het Sneeker meer is een zeilregatta aan de gang. Zo'n honderd kleine zeilbootjes varen een parcours. In het Kolmeersgat lassen we een pauze in. De laatste stroopwafels doen de ronde. Via de Houkesloot komen we zonder overdragen terug in de jachthaven "Domp 1". Jan moet nog even remmen voor een meisje op een fiets met een poolstok in haar hand.


© A.M. Schoevers