Per kerend tij


Het begint traditie te worden. Met Hemelvaart erop uit met Sien. Dit jaar met Daan, Grietje, Ruud, Ton, Willie. Het doel is dit jaar Noordpolderzijl vanuit Roptazijl via Simonszand.


Donderdag 1 juni 2000 (Roptazijl - West Ameland; 16,2 zm)
HW Harlingen: 09:56
Om 07:50 vertrokken. De wind trekt aan tot kracht 6. Er kan flink gesurft worden. Bij aankomst op West Ameland liggen er al drie kajaks onder de strandtent van de catamaran club. Ik herken de Nordkapp van Martin. We kamperen op camping "Boomhiemke".

Vrijdag 2 juni (West Ameland - Het Rif)
HW Harlingen: 10:46
De weersvooruitzichten zijn: eerst nog een krachtige wind, daarna afnemend. Op strand ontmoeten we Martin. We vertrekken om 07:15. Ik vertrek achterwaarts van het strand. Hierbij vergeet ik om te kijken. Een heel klein rond golfje zet Ton's Meridian zijwaarts op mijn achterpunt. Krak!. Een vierkant gat van 5 cm in de kuip van Ton's kajak is het gevolg. Binnen een kwartier is een noodreparatie uitgevoerd met tape en een stukje plastic van mijn opschrijfboekje. Onderweg is Ton onzeker of het tape het wel zal houden. Om 09:50 bij de ZSA-24, om 10:35 bij de HB-22. Door de wind mee zijn we veel te vroeg op het wantij, maar we blijven stroom mee houden. Om 12:00 uur op het Rif. Het hoogste gedeelte is verboden; vogelbroedgebied. Wij zetten onze tenten er naast op. De kajak van Ton krijgt een betere noodreparatie met polyester. Met wat aangewaaid zand ziet de reparatie er stevig uit, maar een schoonheidsprijs zal het niet krijgen. Achter de beschutting van het windscherm vragen we ons af of we het vannacht droog zullen houden. Om 23:30 komt het water tot aan de tenten. Bij Daan en Ruud wordt het echt kritisch als zij klagen over kwelwater achter hun dijkje. Maar niemand hoeft zijn tent af te breken.

Zaterdag 3 juni (Het Rif - Zoutkamp)
HW Harlingen: 13:46
We vertrekken om 09:55, een uur te laat. We hebben wind tegen. We varen ook nog eens aan de rand van de vaargeul om te spelen in de golven over de plaat. Ton gaat om en moet gered worden. Hij kan naast zijn kajak staan. We zijn dus veel te laat. Ter hoogte van Lauwersoog (om 12:00) beginnen we ook de stroom tegen te krijgen. Door de oostenwind is het ook nog eens vroeger gekenterd. We varen naast de geul langs de Marnewaard. In het begin lukt het nog aardig. We zien een groepje van vijf andere vaarders in het midden van de geul zwoegen. We lopen op hun in. Bij de SMW-7 (om 13:50) en met het wantij in het zicht keren we om. Simonszand is niet meer haalbaar. Op de terugweg zien we het andere groepje uitstappen op een plaat. Willen zijn wachten op de kentering? Dat wordt een lange zit. Wij vallen telkens bijna droog; de Waddenzee loopt leeg. Bij het restaurant in Lauwersoog pauzeren we tot 16:00. We besluiten via het Lauwersmeer naar Zoutkamp te varen. Daar is een mooie camping. Het vertrek van de dijk van Lauwersoog is een verhaal apart. We moeten 30 meter door verschrikkelijk stinkende kniediepe prut. Het wordt een lange zit met harde wind. Om 18:40 in Zoutkamp. Iedereen ik kapot. Ik heb hoofdpijn. Berenburg van Grietje doet wonderen; na één slok is de hoofdpijn verdwenen! Ruud en Daan bakken pannenkoeken.

Zondag 4 juni (Zoutkamp)
Ik ga op stap om mijn auto op te halen in Noordpolderzijl. Van de camping beheerder had ik de vertrektijden van de bus gekregen. Uitgerekend vandaag is de zomer dienstregeling ingegaan. Ik moet tot 09:07 wachten op bus 65. Met 6 zones voor 9 gulden kom ik bij het dichtstbijzijnde station en kan direct overstappen op de trein naar Warffum. Vanaf Warffum is het een half uur stevig doorlopen tot Noordpolderzijl. Dit is nu al de derde keer dat ik mijn neus hier over de dijk steek. Maar ik moet er nu nog steeds een keer met de kajak vertrekken en/of aankomen. Om 11:40 terug op de camping.


© A.M. Schoevers