Roptazijl - Terschelling


De weersverwachting is ronduit slecht. Het groepje is uitgedund tot Ton, Herman, Jan en mijzelf. De anderen hebben zich afgemeld. Jan heeft een Baidarka van Ton geleend. Gezien de omstandigheden, het feit dat ik Jan's vaar capaciteiten niet ken en dat een Baidarka niet de makkelijkste boot is met harde wind, beschouw ik de tocht als risicovol. Bij Ton en Herman verwacht ik geen problemen. Ton kent Jan goed.


Zaterdag 14 augustus 1999
HW Harlingen: 12:46
Weer: ZW-6 met zware windstoten; 's-middags zonnig
We vertrekken om 11:30 uit Roptazijl. Het vaartempo is gezien de condities ruim voldoende. Jan klaagt over stabiliteit, kracht in armen en gebrek aan pauze. Ton wil natuurlijk niet lang stilliggen, anders worden we teveel uit koers geblazen. Om 12:40 bij de NOM-21. Om 13:05 bij de NOM-17 / ZM-8. Om 14:00 bij NOM-12. Vanaf de O-9 (14:20) geef ik Jan een koerssleep. Petje af voor Jan dat hij het zolang heeft volgehouden. In het zicht van het eindpunt, met de wind schuin van voren, kost het hem teveel kracht om de Baidarka op koers te houden. Ik kan gelijk mijn sleeplijn in de praktijk testen en kom erachter dat ik een apart bevestigingspunt voor de gesp op de riem moet monteren. Nu moet ik de sleeplijn eerst losmaken van mijn middel om het geheel weer op te bergen. Om 15:15 landen we aan bij de dijk.

Zondag 15 augustus
HW Harlingen: 13:15
Weer: W-6, in buien 7; zware windstoten en onweer
Ook vandaag zijn de condities erg ongunstig. Wederom wordt harde wind voorspeld. Om 10:30 vertrokken. Vanaf de NOM-7 varen we vrijwel tegen de wind in met de punt van kajak gericht op Harlingen. Om 11:10 bij de NOM-9. Om 11:25 bij de NOM-13. Om 11:40 bij de NOM-17 / ZM-8. Onderweg zware regenbuien met extra harde wind. Jan klaagt wel over de duur van de tocht, maar zijn tempo is goed. We komen 1 km ten oosten van Roptazijl uit. Het waait windkracht 7; witte strepen dwars op de golven. Mijn kajak valt af en ik moet van de dijk af richten om hoogte te houden, zodat ik niet op de dijk gezet wordt. Dit kost mij veel kracht en ik kom niet zo snel vooruit. Bij Roptazijl (14:05) slaat bij het gemaal het water over de kade. Met handig manoeuvreren en timing wordt de kajak op de dijk gezet. Jan heeft dit weekeinde zijn 'visitekaartje' afgegeven. Mijn Sirius valt bij heel harde wind toch nog af; dit is een onaangename verassing en vereist aanpassing.


© A.M. Schoevers