Harlingen - Holwerd


Met Hemelvaart had Sien een rondje Terschelling gepland. Met een windverwachting voor het weekend van NW-5 werd dit afgelast. Daarom een ontdekkingstocht aan de waddenkant van Harlingen naar Holwerd, samen met Sien, Willie en Pieter.


Donderdag 21 mei 1998 (Harlingen - Stortemelk)
HW Harlingen: 05:45
Weer: NW-5
Om 06:20 vertrokken vanaf de dijk bij de camping onder Harlingen. Aan het begin van de tocht is het windstil. Later wordt het N-4. De route gaat dicht onder Griend door. Veel zeehonden met jongen op de Richel. Om 11:00 op het strand van Vlieland. Een andere groep komt 20 minuten later aan (half uur later vertrokken).

Vrijdag 22 mei (Stortemelk - Oosterend)
HW Harlingen: 07:05
Weer: NW-6 afnemend naar NW-4
Bij vertrek van het strand om 13:00 staat er nog NW-5. Geen sterke brekers door de gronden van de Stortemelk. Ik heb slappe armen door het sjouwen van de kajaks. Het is beter om voortaan eerst even te rusten voordat ik moet starten door de branding. Er staat 1 meter deining. Nauwelijks brekende toppen, wel veel schuimstrepen. De westkardinaal VL-2 / SG-1 is niet te vinden door de deining. Ter hoogte van de meetpaal gaan we over de zandbankjes met nauwelijks brekers. De sloepenrace Harlingen - Terschelling is aan de gang. Om 14:50 komen we aan in West-Terschelling. De andere groep komt even later ook aan. Om 15:35 vertrekken we weer. Op het stuk naar Oosterend hebben we wind en stroming mee; surfen dus. Het laatste stuk gaat zwaar; pal tegen de wind en door ondiep water komen we om 17:50 aan in Oosterend.

Zaterdag 23 mei (Oosterend - West Ameland)
HW Harlingen: 08:31
Weer: NW-4
We vertrekken om 07:15. Surfen. Na de O-54 koersen we richting O-86 zonder de boeienlijn te volgen. We kunnen het begin van blauwe balg niet zien. We besluiten tien minuten door te varen. Een kruispeiling lukt mij niet op dit water; meer oefenen. Daarna varen we pas een oostelijke koers. Dit blijkt goed gekozen. We vinden de gele waarschuwingston (verbodsbord) en daarna de BB-1 en de geul. Tot aan de BB-3 ervaren we geen stroming. We varen iets onder geul en vallen bijna droog. Pas over de helft van het Borndiep begint het sterk te stromen met een sterk keerwater bij de strekdammen ter hoogte van de meetpaal. De ideale lijn bij sterke stroming en wind zou zijn: te surfen via de kleine tidal race en naar het strand te traverseren. We landen om 10:15 aan. Om 12:00 zien we vanaf het terras van de Catamaran Club vele zeehonden op de inmiddels drooggevallen plaat. Een rondvaarboot vaart langs. Via de strandopgang bij het paardengraf rijden we met een taxi naar camping Boomhiemke. De taxi kost F. 5.50 per persoon, inclusief alle uitrusting.

Zondag 24 mei (West Ameland - Holwerd)
HW Harlingen: 09:30
Weer: N-2/3
We vertrekken om 07:15. Het is nu nog vrijwel windstil. Tussen DG-7 en KG-13 varen we via de niet betonde geul. Vanaf KG-24 snijden we bochten af. We stappen om 09:45 links van de pier uit. We kunnen over de palenrij heen varen. Het is moeilijk de kajaks tussen de auto's door te manoeuvreren. Ameland wordt zeer druk bezocht. Ook de overloop parkeerplaats staat vol. Om 12:15 is iedereen weer terug van auto's ophalen in Harlingen.


© A.M. Schoevers