Het goudgele zand van Ameland


Het voordeel van waddentochten is dat ze in verband met het tij vaak twee dagen duren. Dat compenseert de lange reistijd. Ameland zou het laatste grote waddeneiland zijn dat ik nog niet met de kajak bezocht had. Sterker nog, ik was er nog nooit eerder geweest.


Zaterdag 1 juni 1996
Bij de veerhaven van Holwerd verzamelden zich vele vaarders. Veel bekende gezichten. Het bleek dat er ook een dagtocht naar Ameland gepland was. Onze groep bestond uit 14 personen. We hadden de wind pal tegen. Een Meridian is niet de snelste boot tegen de wind en de golven in (of ligt het aan de vaarder?); het was weer hard werken. Nadat wij de noordwest punt van Ameland hadden gerond hielden we een korte pauze. Vanaf hier was het surfen, surfen en nog eens surfen. Om 17.30 uur kwamen wij aan bij de Nes. In Holwerd was gezegd dat we geen kajak-karretje nodig hadden. Ik heb het dus in de auto laten liggen. Dom, dom, dom. Het karretje zou perfect van pas zijn gekomen. Wij moesten een flink stuk lopen voor het dichtsbijzijnde café dat geopend was. De strandtent was nog/al dicht. Op de camping waren veel jongeren. De opgestapelde kratten bier naast de tenten voorspelden (te) veel gezelligheid.

Zondag 2 juni
Om 05:00 uur 's-morgens was het nog rumoerig op de camping. Wij moesten vroeg op. Om 07:50 uur was iedereen te water. Met een zwakke westenwind en onder de beschutting van het eiland vorderden wij snel tot aan de Kaap. Hier zouden wij GPS gebruiken voor een "35 minuten test". Na 35 minuten zouden wij een zuidwest koers gaan varen. Met het eiland in zicht kreeg GPS weinig kans. De meesten van ons koersten naar het oostelijk puntje van Ameland waar we pauzeerden. Bij het uitstappen werden we gadegeslagen door, jawel, een zeehond. Op het laatste stuk was er nauwelijks wind, zodat we een uur eerder dan gepland terug waren in Holwerd. Dat was maar goed ook, want we konden nog net over de palenrij varen die vlak voor de dijk in het water neergezet is.


© A.M. Schoevers

Dit verslag is eerder verschenen in Peddelpraat 144