Naar zee en weer terug


Varend naar het Peddelpraat zeekamp in Ouddorp vanuit Rijswijk en weer terug,
21 t/m 27 juli en 6 t/m 8 augustus 1995


Vrijdag 21 juli 1995 (Rijswijk - Bilderdam; 42 km)
Om 10:30 vertrokken uit Rijswijk. Om 11:30 al in Leidschendam. Gelijk meegeschut in de sluis. Bij Vlietland de eerste pauze. Mijn net ingebouwde voetpomp werkt perfect. Ik heb het spatzijl niet gebruikt, dus bij golfslag van bootjes slaat er wel eens wat naar binnen. Tijdens het varen pomp ik het vanzelf leeg zonder bewust te pompen. Ik begin last te krijgen van de warmte. Bij het Braassemermeer ben ik helemaal kapot. Ik lig helemaal voor pampus uit te puffen. Na 45 minuten ben ik weer bij mijn positieven. Blijkt dat ik op het privé terreintje lig van een pony en een geit die te nieuwsgierig worden. Dan maar weer verder. Het is zelfs te warm om met jachtjes te varen; ze liggen vrijwel allemaal voor anker op het Braassemermeer. Het Aarkanaal is erg rustig. Alleen maar motorbootjes als ze een vergunning hebben. Het weer betrekt wat en het wordt ideaal vaar weer. Vlak voor het Amstel-Drecht kanaal een korte drinkpauze. Het oorspronkelijk bevroren water in de fles is nu net zo lauw als dat het uit de kraan komt. Ik verwacht drukke scheepvaart op het Amstel-Drecht kanaal. Waarom weet ik niet. Het lijkt juist ontzettend rustig te zijn. Bij de Tolhuissluizen kan ik nog net mee met schutten. Net na de sluis moet de camping liggen. Ik kan hem niet vinden. Uiteindelijk blijkt het weer zo'n sta-caravan toko te zijn, niet echt iets voor een trekkerstentje. Dan maar weer terug door de sluis. Ik wacht even op een bootje, zodat de sluiswachter niet alleen voor mij hoeft te schutten. Nu op de Drecht naar de eerste beste camping. Om 18:30 dan bij camping "de Drecht". Mijn kajak op het karretje geladen en 'krak'. De buiging van de bodem is net teveel voor een van de bevestigingen van wateraanzuiger aan de bodem. Gelukkig zit het nog vast genoeg.

Zaterdag 22 juli (Bilderdam - Hekendorp; 45 km)
Om 08:00 vertrokken. Om 08:30 werden de Tolhuissluizen nog niet bediend. Dus even klunen. De bevestiging van de wateraanzuiger kan dus niet tegen de belasting die ontstaat bij het uit het water trekken en op het karretje leggen. Ik moet het geheel dus wat flexibeler bevestigen, zodat het vrij kan bewegen als de bodem vervormt. De Kromme Mijdrecht is een mooi watertje. Ik heb wind mee en als de zon schijnt valt het tempo terug vanwege de warmte. Om 11:30 bij de sluis in de Woerdense Verlaat. De eerste sluis die mij geld kost (F. 3,50). Maar het is een volledig handbediende sluis waar flink wat spierkracht voor nodig lijkt. De watertjes worden lekker rustig. In Woerden middagpauze omstreeks 12:30. Bij Albert Heijn abrikozen gebak en een liter yoghurt drank gekocht en weggewerkt. Helaas (gelukkig?) geen Mc Donald's gezien. Vervolgens het laatste stuk via de Linschoten naar Oudewater. Ik 'home' inmiddels in op bruggetjes op de kaart. In snel tempo komen ze voorbij. In Oudewater wordt de sluis niet bediend, dus met het karretje door de zijstraten van Oudewater naar de Hollandsche IJssel. Uiteindelijk loop ik een hele korte doorsteek die ik moet onthouden, zelfs korter dan via het water! Het laatste stukje van Oudewater naar de camping in Hekendorp kan ik nog dromen. Hier heb ik vorig jaar al overnacht. De eigenaresse van de camping herkent mij nog en weet nog een plekje op het volledig volle grasveldje voor haar huis. Kost maar F. 6,00. Of ik volgend jaar weer kom, vraagt ze. Morgen ga ik waarschijnlijk niet via Kinderdijk naar de Biesbosch. Ik wil het overdragen tot een minimum beperken. Dus vermoedelijk wordt het de Giessen. Mijn knieën zijn verbrand. Deze slijten in de boot en dus is de zonnebrand crème er snel vanaf. Verder wat schuur- en slijtageplekken op mijn rug. Ook heb ik de eerste blaren. Ze zitten diep, dus ik weet niet hoe zich dat ontwikkeld.

Zondag 23 juli (Hekendorp - Sliedrechtse Biesbosch; 39 km)
Vanochtend ben ik om 08:00 vertrokken. Het wordt een dag van klunen. In Haastrecht valt het nog mee. Ik ben zo in de Vlist. Het is warm. In Schoonhoven wordt het wat lastiger. Ik moet helemaal door het dorp om bij de jachthaven te komen die in verbinding staat met de Lek. Bij Groot-Ammers is het echt afzien. Ik moet een enorme dijk op. Gelukkig is een gedeelte dicht begroeid, zodat mijn kajak over het struikgewas glijdt. Ik laat een enorm pad achter. Het laatste stukje is 45 graden over 5 meter. Het zweet gutst, maar ik red het. De kajak heeft er wel wat krassen bij. Het te water laten in de Ammerse Boezem is een peulenschil. Ik ga niet naar Kinderdijk, omdat daar een sluis is die niet meer werkt en ik even een hekel heb aan klunen. Ik ga via de Giessen naar Hardinxveld-Giessendam. De binnensluis blijkt pas morgenochtend om 08:30 open te gaan. Na een uurtje of wat de omgeving verkend te hebben besluit ik om in het stadsparkje aan het water te kamperen. Even later trekt een kanoër zijn kano op de kant en vertelt mij dat de buitensluis tot 18:00 bediend wordt. Ik hoef mijn kajak dus niet voorbij de eerste sluis te water te laten. Ik loop met mijn kajak door de hoofdstraat. Ik wordt door een vrouw aangesproken die mij even naar een achtertuin leidt, alwaar ik de kajak te water kan laten. Met hulp lukt dat aardig. Voor de toekomst: net even verder bij de brug van de bouwmarkt zou het nog gemakkelijker kunnen. Om 16:58 bij de buitensluis. Deze wordt tussen 17:00 en 18:00 bediend. Perfecte timing dus. Ik kan gelijk met het eerste schutten mee. Ik ben nu op de Beneden Merwede. De volgende sluis is de Helsluis, die ook nog open is. Nu zou ik eigenlijk naar camping "'t Vissertje" moeten. Ik heb echter geen zin om dat om 19:00 aan te komen en het ook nog eens een sta-caravan camping blijkt te zijn. Dus sla ik af in het Katse Gat. Aan het einde daarvan is een overdraagpunt voor kano's naar de Nieuwe Merwede. Hier sla ik mijn tent op. Volgens mij wel illegaal, maar ik ben het zat en ben moe van de warmte. Ik heb ook hoofdpijn; uitdroging?

Maandag 24 juli (Sliedrechtse Biesbosch - Drimmelen; 25km)
Om 07:00 al in de kajak. Prachtig over de Nieuwe Merwede; varen in de ochtendnevel op het water. De Spieringsluis naar de Biesbosch is ook al vanaf 07:00 open. Dus ik ben waarschijnlijk het eerste bootje. De sluiswachter wil van alles weten. De Biesbosch is op zijn mooist 's-ochtends vroeg. De pleziervaart, die er overvloedig aanwezig is, ligt voor anker en de opvarenden slapen nog. Er zijn echter stukjes waar geen pleziervaart kan komen. Afsteken in de Keesjes Killeke en slootjes in het Middelveld kunnen nog maar net met een kano bevaren worden. De peddel kun je al niet eens meer volledig in het water steken. In de buurt van de Ameliahoeve heeft een stel met een Canadees een goed plekje om te overnachten gevonden; onthouden. Voor de rest stukken Biesbosch gevaren die ik nog niet met Peddelpraat gevaren heb. Omdat ik gisteren niet bij camping 't Vissertje ben geëindigd, hoef ik vandaag 7 km minder te varen. Ik ben om 12:00 al bij camping Drima in Drimmelen. Ik heb vandaag 'slechts' 25 km gevaren. Het veldje ligt direct aan het water en ik deel het met fiets kampeerders. Ik moet boodschappen doen en besluit om naar de dichtstbijzijnde grotere stad te lopen, Geertruidenberg. Dit is 6 km lopen; enkele reis. Het is weer eens wat anders dan peddelen. Bij de Edah sinaasappelsap en krentenbollen gekocht en weer teruggelopen. Ik had mijn tentje in de schaduw gezet, maar toen ik om 16:00 terug kwam stond ie dus in de volle zon.'s-Avonds loop ik nog wat verder het jachthaventje in. Een hoekje verder blijkt dat Drimmelen een ENORME jachthaven heeft met, jawel, een kleine supermarkt.Vandaar dat het altijd zo druk is in de Biesbosch. Nu is het 21:15 en zie ik de zon recht vanuit mijn tentopening onder gaan. Het is gelukkig wat afgekoeld. Het weer is stralend en er wordt voor morgen 29 graden voorspeld. Ik 'moet' morgen 50 km varen om naar Dinteloord te komen. Het nadeel van de warme nachten is dat ik niet van de kou om 05:00 wakker wordt.

Dinsdag 25 juli (Drimmelen - Ooltgensplaat; 61 km)
Om 07:00 uit Drimmelen vertrokken. Dichte nevel slierten over het water. Het stuk over de Donge valt tegen. Heel veel scheepswerven en vrachtschepen aan kades; niet mooi. Ik had misschien beter het eerdere Wilhelmina kanaal in kunnen varen om de kronkel van de Donge af te snijden. Dat had in ieder geval wat kilometers gescheeld. Bij de Mark sluis reageert de sluiswachter niet. Het is een enorme sluis, dus laat ik niet aan energieverspilling doen door de sluis alleen voor een enkele kajak te laten bedienen. De Mark is een brede 'rivier' door rustig en verlaten landschap. Af en toe wat beweegbare spoorbruggen die de pleziervaart kan gebruiken door op een knop te drukken. Ik kan er onderdoor. Ik ben om 15:00 in Dintelsas. Van hieruit is het nog een klein stukje naar Fort Frederik. Ik verkijk mij op de kaart, want ik dacht dat alle Grevelingenkaarten 1:25.000 waren. De uitsnede Volkerak is echter 1:50.000. De vaargeul wordt door beroepsvaart gebruikt. Ik moet even wachten voor ik de oversteek tussen de boeien van de vaargeul waag. Ik heb zwemvest en spatzijl aan. De wind is minstens kracht 4 uit noordoost. Door de scheepvaart staan er interessante golven. Ik klots vooruit. Op de camping zie ik dat er toch weer iets lekt. Op het Volkerak kwamen de golven flink over, dus mijn derde luikje zal wel weer lekken. In Ooltgensplaat bevindt zich een voormalig fort van Prins Frederik. Tussen de gebouwen en vervallen muren en er omheen is een camping. De gebouwen zijn in gebruik als camping gebouwen. Kamperen kost mij F. 10,00. Ik blijf een extra dag want morgen wakkert de wind nog aan, maar het wordt ook nog warmer (33 graden). Ik begin last van mijn slijtageplekken te krijgen. Mijn tenen schuren in mijn neopreen schoentjes. 's-Avonds maak ik een enorm onweer mee. Direct boven de camping worden lichtflitsen direct gevolgd door donder. De speciale 'onweersgeur' is sterk aanwezig. Ik lig op mijn isolatiematje en overweeg wat veiliger is: vluchten naar een gebouwtje of blijven liggen.

Woensdag 26 juli (Ooltgensplaat)
Uitgeslapen tot 08:00. Met de kajak naar het plaatselijke strandje gegaan met de bedoeling daar wat te oefenen. Harde oostenwind. Lekker gedobberd, maar oefenen ging niet omdat het met keien afgeschermde stukje te ondiep was. Voorts te harde wind, zodat bij het oefenen van de eskimo rol de peddel telkens wegwaait en het mij niet lukt. De peddel is te licht en vangt makkelijk de wind. Verder blijkt het derde luikje nog steeds niet dicht te zijn. Bij waterdruk loopt het nog naar binnen. Ik had geen waterkaart bij me. Zo kan het dus gebeuren, dat ik enige gebieden binnenvoer die achteraf verboden bleken te zijn. Ontzettend veer verschillende soorten (water-) vogels. Hierbij ook een soort die aan territorium verdediging doet. Terug op de camping heb ik de was gedaan. Morgen verder richting Ouddorp. Ik weet niet of ik de 43 km redt. Door de golfslag is mijn tempo wat lager. De wind is wat gedraaid naar zuidwest. De buitentemperatuur is hoog, anders had ik liters melk kunnen kopen bij de Jumbo supermarkt. Nu moet ik het doen met één liter koele melk die ik snel wegwerk.

Donderdag 27 juli (Ooltgensplaat - Ouddorp; 43 km)
In verband met de uitgestrekte natuurgebieden aan de noordzijde van het Grevelingenmeer, met weinig toegestane mogelijkheden tot aanlanden, kies ik voor de route langs de zuidkust. Volkerak, Zoommeer, Krammersluizen, Bruinisse. Pauze bij Werkhaven Bommelde. Daarna oversteek langs Stampersplaat naar Archipel. De navigatie loopt hierna volledig in het honderd. In de Hompelgeul weet ik nog mijn positie te bepalen, maar daarna kies ik voor het dichtstbijzijnde volgende boei. Dit blijkt echter niet richting "de Punt" bij Ouddorp te zijn, maar richting Ossenhoek. Kortom volledig uit koers. Via een omweg dan toch bij de Punt. Het leed is nog niet geleden. Nu nog op weg naar de camping Klepperstee. Zonder notie van de precieze locatie van deze camping ga ik met het karretje op pad. Zeven kilometer en drie bordjes camping verder kom ik oververhit aan bij "de Klepperstee". Mijn neopreen schoentjes zijn aardig gesleten. Positief is dat ik wel de 'kortste' route heb gelopen. Op de camping kom ik Peter tegen. Hij is ook deelnemer aan het komende Peddelpraat zeekamp. De volgende dag varen we samen een rondje Hompelvoet.

Naschrift
Na een geslaagd, maar tegelijkertijd ook een "niet-geslaagd" (voor examen Zeevaardigheid) Peddelpraat zeekamp moest ik dan toch weer terug naar Rijswijk zien te geraken. Heen met de kajak, dan ook eigenlijk terug met de kajak. Ik kon mijn frustratie en teleurstelling goed wegwerken door de in slechts drie dagen terug te varen.


Bijlage 1 : Tochtplanning

Dag  PlaatsSluis  km
 
21Delft9,0
Leidschendam5,0
Vlietland1,0
Meerburger Watering6,0
Leiderdorp (Oude Rijn)1,0
Doesbrug (Does)5,0
Wijde Aa6,0
Woudse Dijk (Braassemermeer)4,0
Papenveer (Aar kanaal)4,0
Tolhuissluizen (Amstel-Drecht kanaal)
 
22Tolhuissluizen7,0
Amstelhoek (Amstel-Drecht kanaal)11,0
Woerdense Verlaat (Kromme Mijdrecht)8,0
Blokhuisbrug (Grecht)3,0
Woerden (Oude Rijn)3,5
Linschoten (Korte Linschoten)7,0
Oudewater (Lange Linschoten)6,0
Boven Haastrecht (Hollandsche IJssel)
 
23Boven Haastrecht2,0
Haastrecht (Hollandsche IJssel)*9,0
Schoonhoven (Vlist) *5,0
Groot Ammers (Lek)*2,0
Ammersche Brug (Ammerse boezem)15,0
Kinderdijk (boezem van de Overwaard)5,5
Alblasserdam (Nieuwe Waterschap)10,0
't Vissertje (Wantij)
 
24't Vissertje7,0
Katse Gat (ZH Bieschbosch)*4,0
Spieringsluis (Nieuwe Merwede)5,0
Rietplaat16,0
Drimmelen
 
25Drimmelen5,0
Geertruidenberg3,0
Wilhelminakanaal5,0
Oosterhout (Mark kanaal)6,0
Terheijden (Mark)13,0
Zevenbergen (Dintel)25,0
Dintelmond4,0
Fort Frederik
 
26Fort Frederik
 
27Fort Frederik
 
28Fort Frederik10,0
Noordergat7,0
Krammersluizen5,0
Grevelingensluis12,0
Werkhaven Bommenede5,0
Scouting Nederland
 
29Scouting Nederland5,0
Ossehoek6,0
Ouddorp
 

© A.M. Schoevers